Bespovratna pomoć za digitalnu transformaciju privrede

Broj pregleda

U saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku kompanije „Filip Moris“, NALED je danas objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratne pomoći malim biznisima i svima koji žele da svoje poslovanje digitalizuju i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Srbija, foto: pixabay
Srbija, foto: pixabay

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom da je konkurs organizovan u okviru trogodišnjeg projekta „Star Tech“, koji je vredan pet miliona dolara.

On je objasnio da ovaj projekat doprinosi ostvarenju ključnih prioriteta Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama.

Prema njegovim rečima, veoma je važno to što će se realizacijom pomenutog projekta raditi na povezivanju fakulteta i naučnoistraživačkih centara sa malom privredom kako bi se razvile nove usluge i proizvodi.

Aktivnosti predviđene projektom su uvrštene i kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period od 2021. do 2027. godine, koju je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naveo je Ružić.

On je podsetio na to da je pre mesec dana otvoren javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u okviru Programa ranog razvoja i Programa saradnje nauke i privrede, u iznosu od šest miliona evra iz republičkog budžeta.

Takođe, kako je napomenuo, i Fond za inovacionu delatnost je u cilju podsticanja inovativnog preduzetništva i jačanja veza između nauke i privrede do sada odobrio sredstva za približno 1.000 projekata vrednih više od 53 miliona evra.

Direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević saopštio je da je rok za prijave 4. jun i da pravo da apliciraju imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova.

On je izrazio očekivanje da će prvih tridesetak grantova biti dodeljeno u septembru, i istovremeno objasnio da u okviru programa postoji više delova, te da se zavisno od toga može konkurisati za sume između 15.000 i 100.000 dolara.

Prilikom odlučivanja o tome kome će biti dodeljena sredstva, vodiće se računa i o mogućim potencijalima projekta za osvajanje izvoznih tržišta, o tome koliko novih radnih mesta obezbeđuje, kako utiče na životnu sredinu i drugo, naveo je Vasiljević.

Direktor korporativnih poslova za region Jugoistočne Evrope u kompaniji „Filip Moris“ Ivan Miletić objasnio je da je njihov motiv za obezbeđivanje sredstava u okviru pomenutog programa bio da pomognu firmama, ali i državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija.

On je istakao da je ponosan na to što je kompanija u prošloj godini, koja je bila veoma teška, uspela da obezbedi sredstva za ovaj projekat.

Prema njegovim rečima, kompanija „Filip Moris“ je od 2003. godine, od kada radi u Srbiji, uložila približno 900 miliona dolara, dok je u republički budžet na ime poreza i doprinosa uplatila više od sedam milijardi dolara.

Povezano

Podrška razvoju ženskog sporta u Srbiji

Od ponedeljka bez škola sa kompletnom onlajn nastavom

Model odvijanja nastave od septembra zavisi od epidemijske situacije

Apel studentima da izbegavaju okupljanja

Studiranje po dualnom modelu od jeseni

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja