Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

APR počinje sa pružanjem usluga boniteta od 26. aprila

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da će usluge boniteta sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu biti dostupne od ponedeljka, 26. aprila.

APR Srbija
APR Srbija

Izveštaji o bonitetu za privredna društva, ustanove i preduzetnike, kao i skoring privrednih društava, u kojima su uključeni podaci iz redovnih godišnjih izveštaja za 2020. godinu, izdavaće se samo za one obveznike za koje su ti izveštaji dostavljeni, odnosno koji su kao potpuni i računski tačni javno objavljeni na internet stranici Agencije.

Za pravna lica i preduzetnike koji još uvek nisu ispunili obavezu dostavljanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2020. godinu, Agencija će pružati usluge boniteta zaključno sa podacima iz izveštaja za 2019. godinu, sve dok ne dostave potpun i računski tačan izveštaj za 2020. godinu i isti se ne objavi na internet stranici, a najkasnije do isteka roka za dostavljanje tih izveštaja propisanog Zakonom o računovodstvu, odnosno do 30. juna.

Agencija korisnicima predlaže da pre naručivanja izveštaja ili skoringa putem linka Pretraga objavljenih finansijskih izveštaja, (u odeljku Javno objavljeni finansijski izveštaji), provere da li je za konkretno privredno društvo, ustanovu ili preduzetnika finansijski izveštaj za 2020. godinu objavljen.

Ukoliko isti nije objavljen, Agencija predlaže da provere da li je taj izveštaj dostavljen Agenciji i status njegove obrade putem linka Pretraga izveštaja za 2020. godinu u postupku obrade (u odeljku Predmeti u radu).

Ako u izveštaju koji je dostavljen ima nedostataka obveznik iste mora otkloniti, po proceduri za obradu, kako bi on mogao biti javno objavljen i uključen u izveštaje o bonitetu i skoring.

Izveštaji o bonitetu sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu izdavaće se po zahtevu za hitnu obradu samo za one obveznike za koje je redovni godišnji finansijski izveštaj za tu godinu javno objavljen.

Istovremeno, od 26. aprila, za privredna društva čiji su finansijski izveštaji za 2020. godinu javno objavljeni, prestaće da važi skoring koji je utvrđen na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2015. do 2019. godine, budući da je za ta privredna društva utvrđena nova ocena boniteta, odnosno skoring za period od 2016. do 2020. godine.

Evidencija svih izdatih skoringa, kao i datum prestanka njihovog važenja, objavljuje se na internet stranici Agencije, u delu Finansijski izveštaji, na linku Evidencija izdatih skoringa.

U saopštenju se podseća na to da su usluge boniteta dostupne elektronski, naručivanjem putem aplikacije za naručivanje izveštaja o bonitetu i aplikacije za naručivanje skoringa, kao i podnošenjem zahteva u pisanim putem (lično, poštom ili faksom).

Detaljne informacije u vezi sa pružanjem usluga iz Registra finansijskih izveštaja date su na internet stranici Agencije u delu Finansijski izveštaji, u okviru odeljaka APR bonitet i ePodaci iz finansijskih izveštaja na zahtev korisnika.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada