Књажевачке

НОВИНЕ

Info

Broj pregleda

Učiniti dodatne napore za poboljšanje demografske slike Srbije

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom Svetskog dana stanovništva, da je Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom i činjenicom da je broj stanovnika u našoj zemlji pao ispod sedam miliona.

Foto: Ministarstvo
Foto: Ministarstvo

Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, a samo u toku prošle godine, naša zemlja izgubila je više od 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina.

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.

Uzroci ovakve statistike u najvećoj meri se podudaraju sa onima koje nalazimo u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih ni jedna nema stopu rodnosti 2,1, što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.

Ovakvi podaci ne smeju da nas obeshrabre i demorališu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova.

Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju apeluje i ovom prilikom, povodom Svetskog dana stanovništva, da ponovo, svi zajedno, razmislimo o izuzetno teškoj demografskoj situaciji u kojoj se nalazimo, kao i mogućnostima da je menjamo na bolje, doaje se u saopštenju.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara