Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Država čini sve da smanji stopu depopulacije

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić izjavila je danas da je država uradila mnogo kako bi stimulisala mlade ljude da se opredele za roditeljstvo i navela da je za obnavljanje stanovništva potrebno da prosečan broj dece koje rodi jedna žena bude 2,1, dok žena u Srbiji prosečno rađa 1,5 mališana.

Knjaževac, foto: Knjaževačke novine
Knjaževac, foto: Knjaževačke novine

Kisić je u izjavi za agenciju Tanjug podsetila na to da je prošle godine dva puta promenjen zakon kojim su povećana finansijska izdavanja za porodilje i trudnice, kao i za novorođenu decu.

Po prvi put imamo jednokratnu pomoć za drugo i treće dete, pri čemu se za treće dete dobija 1,7 miliona dinara, podeljenih na 10 godina, a za četvrto 2,5 miliona dinara podeljenih takođe na 10 godina, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, postoje i subvencije za kupovinu stana za majke koje nemaju nekretninu na teritoriji naše zemlje, koja može da iznosi do 20.000 evra, uz napomenu da je do sada pozitivno rešeno 60 zahteva.

Takođe, kako je dodala, razmatraju se i načini za rešavanje pitanja porodiljskog odsustva, tako da ono traje duže od nepunih 11 meseci, koliko je sada.

Ministarka je napomenula da ima prostora i za poboljšanje uslova preduzetnicama, odnosno za njihovo izjednačavanje sa majkama koje su u radnom odnosu, i to počev od perioda kada su na trudničkom, pa do porodiljskog bolovanja.

Kisić je ocenila i da je potrebno da očevi primaju naknadu kada majka mora da se vrati na posao, a oni ostaju kod kuće da brinu o detetu.

Poslednjih decenija srećemo se sa depopulacijom, i to ne samo u Srbiji, već i u većini razvijenih evropskih zemalja, naglasila je ona i ukazala na neophodnost da stane trend smanjenja broja stanovnika.

U tom smilu, kako je predočila, nije iznenađujuće to što prvi podaci rezultata popisa stanovništva pokazuju da je u Srbiji 700.000 manje stanovnika u odnosu na 2011. godinu.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada