Srbija ujedinjena u žalosti povodom tragedije u Beogradu

Broj pregleda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”, da je danas jedan od najtežih dana u modernoj istoriji naše zemlje i izrazio saučešće porodicama ubijene dece i radnika obezbeđenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, foto: RTS, emisija Intervju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, foto: RTS, emisija Intervju

Vučić je, u obraćanju javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, koje je počelo minutom ćutanja, rekao da je Srbija ujedinjena u tuzi, koja je tolika da ne pamtimo veću.

Kada smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje. Ali, živimo u svetu gde se broj takvih incidenata ne smanjuje, naveo je predsednik.

On je istakao da se dečak K. K. koji je pucao trenutno nalazi na posebnom mestu i da će biti smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju.

Prema njegovim rečima, dečakov otac je uhapšen kao vlasnik oružja, koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, dok je majka privedena.

Vučić je rekao da ubijenu decu ništa ne može da vrati, ali da će izneti nekoliko predloga za novu nacionalnu strategiju, navodeći da će jedna od mera biti da u školama bude još veći broj policajaca koji će se brinuti o bezbednosti.

Predsednik je predložio da se u naredne dve godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

On je dodao da predlaže i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se ono čuva odvojeno od municije.

Jedan od predloga, kako je naveo, jeste i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i toga da li maloletnici imaju pristup njima, što već stoji u zakonima.

Vučić je istakao i da predlaže propisivanje krivičnopravne odgovornosti svima koji omoguće maloletnim licima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Kao predsednik Republike, predlažem Vladi Srbije da razmotri snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina, što će, kako je ocenio, biti nešto oko čega će sigurno biti različitih mišljenja.

Takođe, kako je dodao, predložiće i pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružaocima medijskih usluga – uključujući internet, televiziju, društvene mreže.

On je izneo predlog i da se uvedu obavezni šestomesečni testovi na narkotike u srednjim školama, kao i da se organizuju posebne službe i mobilni timovi za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalni rad, koji bi promptno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja.

Predsednik je predložio i da se razmotri zabrana prilaska sajtovima „dark net“ i slično, koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili oružje.

Vlada Srbije

Povezano

U Srbiji u martu za 11,7 odsto više turista

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Vlada Republike Srbije usvojila Program za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji za period 2024–2029. godine

Poseta OO SNS u Knjaževcu: Nikola Selaković razgovarao o razvoju socijalne politike

Đoković osvojio rekordnu sedmu titulu na Završnom ATP Mastersu

Srbija posle 24 godine na Evropskom prvenstvu u fudbalu!

VESTI IZ KATEGORIJE

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Neophodan kontinuirani rad društva na suzbijanju diskriminacije

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Neophodan kontinuirani rad društva na suzbijanju diskriminacije

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!