Džervinova vila svakako predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Knjaževca. Vidi se iz skoro svakog dela grada, a sa nje se pruža pogled na predivnu panoramu “Male Venecije”. Promenila je mnoge vlasnike i koristila se u razne svrhe, od stambenog do ugostiteljskog objekta i sl, ali poslednjih 15-tak godina potpuno je prazna, neiskorišćena, napuštena i ostavljena da se polako raspada.

dz

Građevina, za ove prostore jedinstvene arhitekture, opustošena je i uništena. Spoljašnjost je raspadnuta, ušvrljana raznim natpisima, malter je otpao sa mnogih delova zida… Unutrašnjost je prilično sablasna, a u Vilu je jezivo ulaziti čak i preko dana, jer izgleda kao kuća nekog negativca iz horor filmova. Sve je polomljeno, stolarija, futeri, lamperija, instalacije iz zidova počupani i pokradeni. Na pojedinim mestima fale i pločice sa zidova, wc solje, lavaboi, a na podu se može naći svašta, od maltera koji je popadao sa zidova i plafona, preko prezervativa i delova odeće, pa sve do špriceva. Drvene stepenice su istrulele i veoma je opasno hodati po njima, a metalne spiralne stepenice koje vode do vrha vidikovca Vile su nestabilne, klate se i veoma su nesigurne. Do skoro je ulaz u Vilu bio gotovo nemoguć, jer su na svim prozorima i vratima bile zakatančene rešetke, ali od kada je i to polupano može ući ko god i kada god poželi.

kula

Vila je sagrađena 1935. godine, po uzoru na “Breht” zamak, koji se nalazi na jezeru Verter, mada se u nekim izvorima spominje i zamak u banji Karlabad, u Českoj. Nakon smrti prvog vlasnika Tase Cvetkovića, Vila testamentom pripada njegovoj sluškinji Milici Dvorzak Prvulović. Vlasništvo nad Vilom, zahvaljujući novom režimu, dobija poljoprivredni kombinat “Džervin”, a kada je zapao u dugove, njen vlasnik postaje “Jugobanka”. Od “Jugobanke” Vilu kupuje privatna firma “Đokic”, a kada sui oni zapali u dougove, Vilu ponovo preuzima banka. Bilo je nekoliko pokušaja da se Vila obnovi i da joj se vrati stari sjaj, ali svi bez uspeha. Zahvaljujući nemaru i neodgovornosti ljudi koji su za nju zaduženi, Džervinova vila i dalje sedi zapuštena i zaboravljena, jedva odolevajući zubu vremena i sve ćešćim upadima raznoraznih lopova, vandala i narkomana.

Autor: R. Jelenković
Foto: D. Miladinović