Vila od zaborava

Broj pregleda

Džervinova vila svakako predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Knjaževca. Vidi se iz skoro svakog dela grada, a sa nje se pruža pogled na predivnu panoramu “Male Venecije”. Promenila je mnoge vlasnike i koristila se u razne svrhe, od stambenog do ugostiteljskog objekta i sl, ali poslednjih 15-tak godina potpuno je prazna, neiskorišćena, napuštena i ostavljena da se polako raspada.

dz

Građevina, za ove prostore jedinstvene arhitekture, opustošena je i uništena. Spoljašnjost je raspadnuta, ušvrljana raznim natpisima, malter je otpao sa mnogih delova zida… Unutrašnjost je prilično sablasna, a u Vilu je jezivo ulaziti čak i preko dana, jer izgleda kao kuća nekog negativca iz horor filmova. Sve je polomljeno, stolarija, futeri, lamperija, instalacije iz zidova počupani i pokradeni. Na pojedinim mestima fale i pločice sa zidova, wc solje, lavaboi, a na podu se može naći svašta, od maltera koji je popadao sa zidova i plafona, preko prezervativa i delova odeće, pa sve do špriceva. Drvene stepenice su istrulele i veoma je opasno hodati po njima, a metalne spiralne stepenice koje vode do vrha vidikovca Vile su nestabilne, klate se i veoma su nesigurne. Do skoro je ulaz u Vilu bio gotovo nemoguć, jer su na svim prozorima i vratima bile zakatančene rešetke, ali od kada je i to polupano može ući ko god i kada god poželi.

kula

Vila je sagrađena 1935. godine, po uzoru na “Breht” zamak, koji se nalazi na jezeru Verter, mada se u nekim izvorima spominje i zamak u banji Karlabad, u Českoj. Nakon smrti prvog vlasnika Tase Cvetkovića, Vila testamentom pripada njegovoj sluškinji Milici Dvorzak Prvulović. Vlasništvo nad Vilom, zahvaljujući novom režimu, dobija poljoprivredni kombinat “Džervin”, a kada je zapao u dugove, njen vlasnik postaje “Jugobanka”. Od “Jugobanke” Vilu kupuje privatna firma “Đokic”, a kada sui oni zapali u dougove, Vilu ponovo preuzima banka. Bilo je nekoliko pokušaja da se Vila obnovi i da joj se vrati stari sjaj, ali svi bez uspeha. Zahvaljujući nemaru i neodgovornosti ljudi koji su za nju zaduženi, Džervinova vila i dalje sedi zapuštena i zaboravljena, jedva odolevajući zubu vremena i sve ćešćim upadima raznoraznih lopova, vandala i narkomana.

Autor: R. Jelenković
Foto: D. Miladinović

Povezano

Obaveštenje za pčelare povodom tretiranja višnje na plantaži u Štipini

Obaveštenje za pčelare povodom prskanja voćnjaka u Boševu

“Džervin“ promovisao svoja vina na Sajmu vina u Nišu

Tretiranje voćaka hemijskim sredstvima

Peticija za renoviranje vile „Džervin“ Knjaževac

Obnovljena proizvodnja u Džervinu

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

8 odgovora

  1. BILA JE SIMBOL GRADA…..SVAKI DAN SAM PORED NJE I GLEDAM NJENU KULU KOJA I DALJE PONOSNI STRCI U NEBO…JEDNOGA DANA…NAZALOST…AKO SE OVAKO NASTAVI…I ONA CE PASTI NEDUZNA

  2. Neka Opština otkupi vilu od banke i neka je renovira i stavi u svoje vlasništvo kao neku vrstu muzeja Grada. Znam da je malo zakulisano zakonski da se to izvede, ali siguran sam da ima načina i da će ga u Opštini pronaći. Ona u ovakvom stanju kakva je, nemože da ima veliku finasijsku vrednost i potrebna su velika ulaganja u njeno renoviranje, ali radi se o statusnom simbolu Grada, a to ipak malo više vredi od novca kojim bi mogla biti plaćena i dovedena u red.

  3. Ja sam zapanjen. Bio sam gost u toj vili pre četvrt veka i bila je zaista savršeno mesto. Imam čak i sliku ispred nje. Neverovatno šta ljudski nemar i nebriga mogu da učine. Mislim da je to deo istorije i da bi opština ili neka nevladina organizacija trebala da preduzme neku akciju da se dovde u normalno stanje i koristi kao turistički objekat visoke klase.
    Marika, Beograd

  4. Ja sam odrastao igrajući se u dvorištu Vile, dok je bila u vlasništvu pokojnog Džervina. I bilo je mnogo lepo videti da je opština u jednom trenutku povela računa o ovom zdanju, dovela ga u dobro stanje i počela iskorišćavati njegov potencijal.
    Prvo što je bilo nedopustivo, bila je ideja „nekog“ iz opštine, te ključne godine, da se vila da u privatne ruke.
    Drugi opštinski greh je krajnja nebriga o tome u kakvom je stanju Vila danas.
    Međutim, ono što se meni ne sviđa je činjenica da mnogi samo lamentiraju nad time da Vila propada, a niko ništa ne preduzima da potera ljude na pozicijama da nešto učine. Jadikovke neće dati rezultate, već samo konkrenti zahtevi i pritisci na odgovorne.

  5. Smesno Kako i na koji nacin je opstinska vlast dopustila da se vila proda privatniku?Pa valjda je svakom jasno da je vila bila u vlasnistvu Dzervina i da je banka oduzela zarad dugova i logicno je da ista ima prava da je proda kome hoce.To sto je pokradena i urnisana zahvalite nama samima i nasem ponasanju ,mentalitetu i odnosu prema tudjem.Neka komsiji crkne krava,a posle i meni da ne bi dosao da trazi mleko od mene.

  6. Ko je vlasnik vile,ja bih zeleo da je kupim .Zivim u Australiji nedavno sam sazidao kuću u Grezanskoj reci pa ako postoji mogućnost zeleo bih da se sacuva starina .

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole