Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Ženska mreža URS protiv nasilja nad ženama

Juče u više gradova Srbije Ženska mreža Ujedinjenih regiona Srbije organizovala akciju “Ujedinjeni protiv nasilja”.

urs

Tim povodom, članice URS u Knjaževcu su se obratile svojim sugrađanima u 12 časova i 10 minuta, kako bi i simbolično pokazale da Srbija kasni u primeni mera sprečavanja nasilja nad ženama.

Ovim putem Ženska mreža URS-a zahtevaće od nadležnih institucija da sprovode zakonska rešenja.

Lidija
Lidija Ivanović

Lidija Ivanović članica predsedništva Ženske mreže URS-a kaže da je zadnji momenat da država i društvo shvate ovaj problem ozbiljno.

Imamo zakonska rešenja koja se mogu smatrati adekvatnim, ali problem je njihova primena. Zakon kaže da nasilnik napušta kuću, ali u koliko slučajeva ste videli ili čuli da se to zaista desilo? Zakoni su važni, međutim važnija je njihova primena i insistiranje da nasilnik treba da napusti dom”, kaže Lidija Ivanović članica Ženske mreže URS-a.

U Ženskoj mreži URS-a podsećaju da je od početka 2013. godine u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji ubijeno oko 40 žena, a svaka druga ili svaka treća žena su žrtve nasilja. Nasilje obično traje duže vremena, a žrtva se u prosek sedam puta vraća nasilniku. Statistika kaže da svakih 10 dana jedna žena u Srbiji strada kao žrtva nasilja.

U ovoj organizaciji takođe ističu da će akcijom “Ujedinjeni protiv nasilja” pozvati sve žene koje trpe nasilje da ga što pre prijave institucijama koje su dužne da im pomognu, kao što su policija, tužilaštvo i centar za socijalni rad.

Autor: M. M.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara