Broj pregleda

Po 125 evra od EPS-a i po 70 evra od Telekoma

Oko 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije naredne godine trebalo bi da dobije po 125 evra od deonica EPS.

besplatne-akcije

Ideja je da već sledeće godine imamo EPS kao akcionarsko društvo. Od tog momenta bismo mogli da razmišljamo o eventualnom strateškom partnerstvu ili nekim drugim partnerstvima – izjavio je nedavno ministar privrede Željko Sertić.

Ovaj potez uslov je da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća. Kolika će biti njihova vrednost i po koliko će akcija dobiti svako od nas, zavisiće od vrednosti “Elektroprivrede Srbije”, a čija je procena u toku. Naruku ide činjenica da je EPS regionalno dobro postavljena kompanija i da je u poređenju s drugim javnim sistemima odmakla u reformama.

U brokerskoj kući „Sinteza invest grupa” procenjuju da EPS u optimističnom scenariju vredi oko četiri milijarde evra.

Građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS-a ili 600 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio oko 125 evra – ocenio je za “Blic” glavni broker u “Sintezi” Miroslav Radaković.

On, međutim, dodaje da je procena EPS prilično nezahvalna

Poslovni prihodi za 2013. su bili oko dve milijarde evra, što je bio rast od oko 24 odsto u odnosu na godinu ranije. Za 2014. godinu očekujemo nešto sporiju stopu rasta zbog majskih poplava. Ipak može se očekivati značajnije poskupljenje u 2015. To bi uvećalo i vrednost EPS – navodi Radaković.

(Info: Blic)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!