Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Zakon o javnim nabavkama mora da se menja

Zakon o javnim nabavkama nije loš, ali mora da se menja jer predstavlja jedan od glavnih problema u oblasti zdravstva, saglasni su učesnici debate “Finansiranje zdravstvenih ustanova“.

javne

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić podsetio je danas da je to ministarstvo pokrenulo inicijativu za promenu Zakona o javnim nabavkama.

– Ne možemo kao ministarstvo da menjamo taj zakon, to je na vladi – rekao je Vekić i dodao da ne može ništa da kaže i obeća, ali da očekuje u skorijoj budućnosti.

Podsećajući da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u skupštini pokrenuo inicijativu i jasno iskazao problem u pogledu javnih nabavki, Vekić je istakao da je ministarstvo realno i svesno problema.

– To je nažalost objektivan problem – rekao je Vekić dodajući da se ne radi samo o linearnim akceleratorima koji su samo jedan od segmenata, već i o magnetima, skenerima, velikim aparatima za dijagnostičku procedure, ultrazvukovima, rengen aparatima…

Osvrćući se na komentar da će trend zabrane zapošljavanja dovesti do toga da neće imati ko da leči građane, državni sekretar je ukazao da se sa takvim podacima ne sme manipulisati i upozorio da je svaki treći zaposleni nemedicinski kadar.

– Prvo smo ministarstvo koje je jasno dalo i izašlo sa podatkom da nam je 65 odsto zdravstvenog kadra – lekara u starosnoj dobi između 55 i 65 godina. Šta je rađeno prethodnih godina na podmlađivanju kadra i zašto nije vođeno računa da ne dođemo u situaciju da imamo određene deficitarne specijalističke kadrove – zapitao se Vekić dodajući da mora da se uradi racionalizacija.

Prema njegovim rečima, u srednjebanatskom okrugu 27 odsto je nemedicinskog kadra, u zapadnobasčkom 28 odsto…

– Svaki treći je nemedicinski kadar pa zato nema ko da nas leči. Zapošljavali su vozače, portire, ložače, administrativne službenike i zato smo došli da nam je svaki treći nemidicinski radnik – rekao je Vekić i dodao da je prošle godine zaposleno oko 1.000 zdravstvenih radnika – 400 lekara i 600 medicinskih sredstava i tehničara.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i član skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević rekao je da ne sme politika da bude presudna u sektoru zdravstva ocenjujući da brojne vlade nisu uzimale zdravlje i zdravstveni sektor kao prioritet.

– Sektor zdravstva je zastareo i ne oslikava potrebe građana Srbije u današnjem trenutku – rekao je Milisavljević navodeći kao problem Zakon o javnim nabavkama.

On je kao primer naveo da se zbog tog zakona na aparat za zračnu terapiju čeka 2,5 godine, a da pacijenti koji boluju od teških malignih obolenja čekaju na red do zračne terapije iako se ona mora uraditi nakon dve maksimimalno tri nedelje posle operacije.

Kako kaže, zakon u principu nije loš, centralizuje proces javnih nabavki što je dobro jer se puno korupcije dešavalo u godinama koje su za nama, međutim mora da se menja i usklađuje sa životom zakonom.

Direktor Sektora za zdravstveno osiguranje i pravne poslove RFZO Petar Stojković je ocenio da je nemoguće da se sa dva do tri propisa reše svi problemi.
Prema njegovim rečima, postoje dva zakona koji ne prepoznaju sistem zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite – Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

– Zakon o javnim nabavkama medicinske opreme i lekova obavlja se slično načinu na koji se nabavlja hemija za kućno domaćinstvo – upozorio je Stojković.

Navodeći i da Zakon o budžetskom sistemu ne prepoznaje zdravstvo na pravi način jer zdravstvene ustanove nisu budžetske ustanove već korisnici javnih prihoda, on je istakao da veoma često rigidna primena tog zakona dovodi zdravstvene ustanove u problem.

Na debati je predstavljeno i istraživanje “Izvori finansiranja zdravstvenih ustanova u kome je ocenjeno da pojedini propisi oblast finansiranja regulišu na direktan način, dok je za druge potrebno pravno tumačenje.

(Info: Blic, Tanjug)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara