Broj pregleda

Opštine razmatrale aktivnosti za bržu realizaciju projekta Koridor istok

Predstavnici opština i gradova Borskog, Braničevskog i Zaječarskog upravnog okruga razmatrali su danas zajedničke aktivnosti za bržu realizaciju projekta „Koridor istok“.

izgradnja-koridor-vc-3

Kako su rekli na sastanku u Boru, taj strateški i ekonomski značajnan put u dužini oko 138 kilometara bi obuhvatio autoput, železnički i rečni saobraćaj i trebalo bi da nađe svoje mesto u prostornom planu Srbije i Bugarske, poručeno je sa tog skupa, kojem su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije, Instituta za puteve i Železnica Srbije.

Evropski koridor Istok bi u Srbiji povezivao Koridor 10 i granični prelaz sa Bugarskom kod Negotina.

Taj putni pravac bi trebalo da poveže Požarevac i granični prelaz Mokranje, kod Negotina i prolazio pored Kučeva, Majdanpeka i Bora, kao deo evropskog koridora Jug koji bi u budućnosti trebalo da spoji Portugaliju i Crno more.

„Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem opredeljena je za razvoj infrastrukture, koja je stožer razvoja celokupne države, jer bez dobre infrastrukture nema razvoja ni turizmna, ni privrede, a mi tu definitivno zaostajemo. Stoga će mandat ove vlade biti iskorišćen da se završi projektna dokumentacija za puteve, dovrši koridore 10 i 11, a i koridor Istok, jer svaki od njih ima veliki značaj, posebno za regione kroz koje prolazi“, rekao je savetnik predsednika Vlade Srbije za regionalni razvoj lokalne samouprave Dragan Vranić.

Na skup je rečeno da je značaj koridora Istok velik i za susedne zemlje, Bugarsku i Rumuniju.

„Izgradnja tog puta, koji će biti vezan za naš Koridor 4, od izuzetnog je značaja za Bugarsku, ali i Rumuniju. Važan je za zbližavanje naših naroda, koje uz dobrosusedske odnose veže i istorija. Veoma smo zainteresovani i nadamo se da će projekat biti uspešno završen kako za vas tako i za nas“, rekao je predsednik Vidinskog okruga u Bugarskoj Momčil Stanov.

On dodaje da ovaj koridor neće samo biti most koji spaja kulturu i ljude dve susedne zemnlje već će biti i stožer ubrzanog privrednog razvoja dve zemlje.

Na sastanku u Boru istaknuto je da se očekuje da će „Koridor istok“ uskoro naći svoje mesto u prostornom planu kako Srbije, tako i Bugarske.

Načelnik Borskog upravnog okruga Miroslav Knežević je naglasio da su prvi koraci već preduzeti.

„Cilj nam je bio da kolege iz Bugarske obavestimo o značaju ovog koridora za istočnu Srbiju. To je značajno, jer je saradnja veoma bitna kako za izradu projektne dokumentacije, tako i za promene u prostornom planu“, kaže Knežević.

INICIJATOR PROJEKTA O ZNAČAJU TRASE

O značaju ove trase koja obuhvata drumski, železnički i rečni saobraćaj i direktno spaja države Balkana sa zapadnom Evropu i Bliskim istokom, o njenoj ekonomskoj, socijalnoj, ekološkoj i demografskoj značenju u Boru je govorio i Nenad Čolović, autor i inicijator projekta „Koridora istok“.
Kako kaže, značaj ovog koridora može se objasniti na nekoliko nivoa – interkontinentalnom jer povezuje transevropski put sa Rusijom i Azijom, evropskom jer spaja Crno more i Atlanski okean, evroregionalnom jer bi povezao niz država Balkana, nacionalnom pošto je to jedan od pet najznačajnijih strateških pravaca, kao i nivou privrednog razvoja istočne Srbije i razvoja 13 opština kroz koje bi on prošao u našoj zemlji, naglasio je Čolović.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE