Broj pregleda

Ministarstvo: Naknade zaposlenih se ne obračunavaju na minimalnu platu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije navelo je danas, reagujući na „različite tekstove u dnevnoj štampi“ o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru, da ni u jednom trenutku nije bilo reči da se naknade zaposlenog obračunavaju na minimalnu platu.

Drzavna uprava
„Reč je o tome da se sad državnim službenicima naknada za bolovanje obračunava na osnovu osnovne plate, a u javnim službama je to na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Ministarstvo želi da javnost, kao i do sada, bude sigurna da se traži najbolje rešenje za sve zaposlene u javnoj upravi, pre svega, kako bi se reformom javne uprave dobila efikasnija, uređenija javna uprava bolja svojim građanima, istovremeno vodeći računa o fiskalnoj konsolidaciji koja je u toku“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva poručuju da je ministar finansija Dušan Vujović tražio formulaciju, koja je više u skladu sa reformskim procesima i za koju smatra da je bolje za zaštitu budžeta.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo podeća da je Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru proizvod višemesečnog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, resornih ministarstava i predstavnika sindikata, kao i da je prvobitni Nacrt pripremljen sa ciljem da sve nelogičnosti, nepravde i nejasnoće ukloni jednim zakonom.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo više puta izlazilo u javnost sa konceptom, po kome sadašnji Nacrt smatra krovnim zakonom, koji neće menjati nikome platu, već uspostavlja principe prema kojima će se tačnije odrediti koliko vredi svaki posao i na koji način će se zarade pojedinaca dovesti u sklad jedne sa drugima i sa učinkom zaposlenog.

„Svođenjem svih zarada na jednu istu osnovicu, Zakon će i značajno povećati uporedivost zarada. Zakon nalaže izradu posebnih zakona koji će se baviti detaljnijim uređivanjem zarada u svim sektorima javne uprave“, navodi ministarstvo.

Ministarstvo, kako se dalje dodaje je od samog početka izrade tog rešenja do danas, okupljalo predstavnike sindikata, i nadležne državne organe kako bi bilo sigurno da će se doći do zakona koji će ostvariti željeni cilj.

(Blic, Beta)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE