Knjaževačke

Broj pregleda

Život u selima u podnožju Stare planine

Život u selima u podnožju Stare planine je za mnoge starije stanovnike ispunjen, prvenstveno radom, ali i adekvatnim odmorom, jer kako kažu oni, tamo je raj na zemlji i treba ga posetiti.

Ulaz u Inovo, teritorija Knjaževca, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine
Ulaz u Inovo, teritorija Knjaževca, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

Za one malo mlađe, po nekada, život u mestima poput onih u podnožju Stare planine postane monoton, ali sa dolaskom prolećnih dana, sve se promeni.

Naime, selo Inovo, u knjaževačkoj opštini, jedno je od lepših sela, a njegovi meštani godinama teže da od njega naprave turističko mesto. Mnogi posetioci za njega kažu da je pravi raj na zemlji.

Selo se nalazi u neposrednoj blizini Kalne, odnosno Knjaževca i za mnoge posetioce je najlepši turistički dragulj koji u ovom delu Srbije. Inovo je na putu za Staru planinu, pa je i zbog toga dost posećeno.

Mladi koji se vraćaju selu imaju imanja, neki čak žive i ovde, ali svi uglavnom obavljalju poljoprivredne poslove, gaje voće i povrće, seju razne poljoprivredne kulture i čuvaju stoku.

Pogled na Babin zub i Staru planinu iz sela Inovo, teritorija Knjaževca, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine
Pogled na Babin zub i Staru planinu iz sela Inovo, teritorija Knjaževca, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

U Inovu je po popisu iz 2002. godine živelo oko stotinak stanovnika, a taj broj se smanjivao godinama. Međutim, povećanjem brojem turista, raste volja i želja za povratkom rodnoj grudi, komentarišu starosedeoci Inova.

Nekada nas je živelo oko 200 duša, selo je bilo življe, bilo je i dece. Sada smo ostali mi, stari i sami, ali zahvaljujući promociji tog turizma, dolaze nam ljudi, žele da probaju domaće proizvode, a i često posećju “Srnu“, kaže M.I. za portal “Knjaževačke novine“.

Selo posećuju uglavnom turisti iz većih gradova iz Beograda, Novog Sada, Niša itd.

Turisti dolaze sa decom i uglavnom su to porodični ljudi, traže domaće specijalitete, divljač i lovačku kuhinju, divno je ovde živeti, divno je odrastati zdravo, kad malo bolje pogledate, kaže N.I. za portal “Knjaževačke novine“.

Kada bi se vratili mladi, vratili bi i nadu novom životu na selu. Selo ima izgrađenu putnu infrastrukuru, povezano je sa jedne strane sa Knjaževcom, a sa druge sa naseljenim mestom Kalna i sa opštinom Svrljig, koja se nalazi u južnijem delu, prema Nišu.


grb knjazevacOvaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Život i odrastanje na seoskom području“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara