Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Kreativnost dece iz seoskih područja

Realno, odrastanje na selu je prava privilegija, praćeno mnogim iskustvima i lepotama, bukvalno onim čime jedno selo može da se pohvali.   

Selo Jakovac u Knjaževcu, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine
Selo Jakovac u Knjaževcu, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

Lepo je govoriti o knjaževačkom kraju, o kraju koji je bogat istorijom i tradicijom, lepim selima i dobrim domaćinima.

Mnogi kažu da je prosto poželeti da se odrasta na selu, pa i ostari tamo. Čista okolina, lepota zenelila, pijaćih voda – ma bukvalno čist vazduh, natera čoveka da ne ode, već ostane na svom ognjištu, kazuju mnogi meštani knjaževačkih sela.

Deca na selu rastu i razvijaju se prirodno, uz životinje i netaknutu prirodu, sa odraslim ljudima i beskrajnim prostorom za igru, što je presudno za razvoj dece, za njihovu sreću i osmeh na licu.

Odrastanje na seoskom području može biti jako zanimljivo za decu jer imaju načina da sami sebi naprave igračku kakva im odgovara, da je naprave u prirodi, uglavnom od drveta – najplemenitijeg materijala. Roditelji te dece nemaju razloga za brigu i pomisli o prometnim ulicama, gužvama po gradovima, paklenim vrućinama, velikoj koncentraciji ljudi. Oni jednostavno imaju mir i skladan život, život kakav bi trebalo da ima svaka porodica u našoj zemlji.

Odrastanje dece se odvija kroz prepoznavanje, onako kako odrasli rade i govore, tako i deca čine, vremenom prepoznaju lepe i dobre stvari koje usvajaju.

Seljaci knjaževačkog kraja kažu da je lepo odrastati na selu jer su roditelji zauzeti seoskim poslovima na svojim imanjima i nemaju vremena da “gnjave“ decu preteranim zabranama, da je sve u granicama normale, ali dodaju da u selu roditelji podržavaju decu da se igraju, jer su tada zauzeta igrom i pre svega srećna.

Šteta je što su naša sela prazna, dobro, po negde ima dece, žive tamo, srećna su. Ljudi bi trebali da razmišljaju trezveno, da dođu na selo, da ga ne zapostavljaju. Selo je izvor dobrote i lepote, kaže naš sagovornik deda Mile.

Samim odrastanjem na selu, deca stiču kreativnost, imaju jaču maštu i razvijeniji osećaj i to mnogima u kasnijim godinama mnogo znači.


grb knjazevacOvaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Život i odrastanje na seoskom području“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara