Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Život i odrastanje na selu, iz mog ugla

Život i odrastanje na selu po nekada može biti od velikog značaja za kasnije formiranje ličnosti, ali može predstavljati i teži put ka uspehu u nekim drugim, ali retkim slučajevima. 

Pogled sa Stare planine, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine
Pogled sa Stare planine, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

Opština Knjaževac je poprilično bogata seoskim naseljima, ali na žalost, kao i svuda u Srbiji, mnoga sela se polako prazne, nema doseljavanja, nema rađanja, tek po negde.

Ali, kada je reč o odrastanju i životu na selu, mnogi Knjaževčani mogu da se pohvale time, jer su upravo na selu odrastali, stekli prijateljstva, prve ljubavi i iskustva. Mnogi i danas žale što su napustili svoja imanja i pohrlili u grad.

Zanimljiv je podatak da postoje i oni koji žele da se vrate selu, poljoprivredi i zdravom životu, da se prisete kako su nekada živeli i da uživaju u svim lepotama koje im pruža prelepa knjaževačka okolina, koja važi za jednu od ekološki čistijih u ovom delu Srbije.

Jedno od zanimljivih seoskih naselja u Knjaževcu je upravo selo Vina koje je prema popisu iz 2002. godine imalo 424 stanovnika, dok je prema popisu iz 1991. godine u ovom selu živelo 575 stanovnika.

Danas u ovom selu živi tek oko 300 ljudi i oko 150 domaćinstava.

Kao i u drugim mestima i u ovom je poslednjih godina primećen  pad u broju stanovnika.

(Tekst u pripremi)


grb knjazevacOvaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Život i odrastanje na seoskom području“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara