Stara planina, planina koju Srbija voli!

Broj pregleda

Stara planina i Babin zub danas predstavljaju pravo prirodno bogatstvo Srbije.

Stara planina, foto: Redakcija
Stara planina, foto: Redakcija

Naime, ova prelepa planina delom se nalazi na teritoriji opštine Knjaževac i iz godine u godinu, zahvaljujući naporima turističkih organizacija i same Opštine Knjaževac, postaje pravi turistički cvet jugoistoka Srbije, pa i cele zemlje.

Na Staroj planini, pored ustaljenih turističkih ponuda, rasprostranjena je berba lekovitog bilja jer pojedine biljke koje ovde rastu ne mogu se pronaći nigde u svetu.

Naime, ukoliko niste znali, na Staroj planini raste oko 1.200 različitih vrsta biljaka i ovo je jedno od najbogatijih delova Srbije kada je u pitanju leko-bilje.

Mnogi turisti upravo iz tog razloga posećuju ovu planinu.

Planinski masiv Stare planine ili Balkan planine, kako je još nazivaju, prostire se na čak četiri opštine u Srbiji – Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Ova prirodna lepota krije se pod snegom pet meseci, a sada sa toplim vremenom pokazuje raskoš prirode. Priča o Staroj planini dokazuje da je reč o svojevrsnoj prirodnoj apoteci i riznici lekovitog bilja.

Ako niste znali, na Staroj Planini ima oko 1.190 vrsta biljaka.

Berači lekovitog bilja su jednom prilikom na Staroj planini pronašli ,,koprenjak“, veoma redak primerak biljke koja raste na području Alpa. Ova biljka otkrivena je i kod nas na Staroj planini, ali je njena eksploatacija ograničena jer spada u red zaštićenih biljaka. Austrijski lekar dr. Rudolf Brojs, koji se bavio najtežim zdravstvenim tegobama kao što je karcinom i bolesti pluća, uvrstio je ovu biljku kao jednu od vrhunskih biljaka u borbi protiv ovih bolesti. U lekovite svrhe koristi se list, cvet, seme i koren ove biljke.

Ova veoma lekovita biljka ima širok spektar lekovitog dejstva, pokazala se odličnom u tretmanu raznih bolesti kao što su: želudačne tegobe, jača srčani mišić, odličan je čistač organa za varenje, jetre i celog organizma. Odlična je kod jakih glavobolja i migrene, ženskih bolesti, podstiče izlučivanje žuči. Odlično otklanja grčeve, nadutost stomaka, zatvor i upalne procese digestivnog trakta. Dokazano je da ova biljka odlično suzbija sve vrste infekcija pa čak i infekcije izazvane e. colli. Ova biljka uspešno reguliše menstrualni ciklus i izaziva menstruaciju ukoliko izostane, a ujedno otklanja tegobe grča materice. Iako kontraindikacije upotrebe koprenjaka nisu poznate, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ovog čaja. Za spoljašnju upotrebu, u vidu kreme, pokazao se odličnim kod pojedinih kožnih bolesti kao što su razne vrste ekcema, dermatoza, lišajeva a podstiče i brže zarastanje rana. Sveži listovi se koriste za poboljšanje oslabljenog apetita i tegoba tokom varenja. Semenke deluju na urinarni trakt, ženske bolesti i jačaju apetit a koren pomaže kod tegoba organa za varenje. Ova biljka se koristi i kao začin a posebno se preporučuje svakodnevna upotreba starijoj populaciji jer stimuliše rad srca i jača ceo organizam. Napominjemo da se u začinske svrhe koristi cela biljka.

Inače, ovo je samo jedna u nizu biljaka koja je veoma lekovita i raste na obroncima Stare planine.

Njen pronalazak kod nas drastično je uticao da se broj turista poveća, a pogotovu onih koji se bave lekovitim biljem.

Projekat je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Knjaževac i nosi naziv ,,Prirodne lepote Knjaževca“. 

Povezano

Na Staroj planini oko 90 cm snega!

Stara planina dobila informativni portal – Dobrodošli na Staraplanina.info!

HIGHLANDER Serbia 2024: Nova avantura na Staroj planini sa jedinstvenim formatima

Zarazna bolest šuštavac uzela danak: Šest krava uginulo na Staroj planini

Planinarenja i spavanja pod vedrim nebom – ,,Highlander”

Prva konstitutivna sednica Međuresorne radne grupe za uređenje i razvoj Stare planine

VESTI IZ KATEGORIJE

Novogodišnji paketići najmlađim Knjaževčanima

Sve lepote Stare planine na jednom mestu

Knjaževac kao srpska ,,Mala Venecija” i ,,Mali Pariz“

Ulice lipe i kestena u Knjaževcu

Gurgusovačka kula – jedinstveno ime i još ponešto

VREMEPLOV: DOM JNA U KNJAŽEVCU

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Pobeda stonotenisera u gostima (FOTO)

4. DECEMBAR: Dogodilo se na današnji dan

Saradnja Zavičajnog muzeja sa Arheološkim institutom na novom projektu!

RIK: Ukupno 6.500.165 birača na predstojećim izborima

Osmaci se prijavljuju do 29. decembra za izborni predmet na završnom ispitu

Danas je praznik – Vavedenje Presvete Bogorodice