Књажевачке

НОВИНЕ

Projekat

Broj pregleda

Najstarije vojno utvrđenje u timočkoj oblasti

Najstarije vojno utvrđenje u timočkoj oblasti Timacum Minus (lat. Timacum – Timok, hidronim; lat. minus – “donji”) podignuto je u dolini Belog Timoka, kod sela Ravna, nedaleko od Knjaževca.

Timacum Minus iz vazduha
Timacum Minus iz vazduha

Istraživanja na ovom lokalitetu pokazala su da je ovaj prostor naseljavan od praistorije do srednjeg veka, a ovo naselje svoj vrhunac dostiže u periodu antike kao Timacum Minus..

Timacum Minus predstavljao je veoma važan rudarsko-metalurški centar i lociran je na mestu gde su se ukrštali putevi ka Podunavlju, Pomoravlju, Jadranskom i Egejskom moru.

Timacum Minus smešten u plodnoj dolini Belog Timoka, nadomak završnih ogranaka planine Balkan.

Smatra se da se ranije veoma pažljivo biralo gde će se graditi novi grad, uporište velikih sila i sl. pa su tako tada ljudi izabrali da baš na ovom mestu razvijaju svoju zajednicu. Ovde je ujedno i ležište brojnih ruda, zlata, srebra, bakra, olova i gvožđa, misli se na teritoriju i položaj cele opštine.

Zanimljivo je istaći da epigrafski natpisi potvrđuju da je Timacum Minus predstavljao važan administrativni centar šire regije. Razaran je nekoliko puta u varvarskim najezdama od sredine III do sredine V veka.

Utvrđenje Timacum Minus sagrađeno je na relativno ravnom terenu.

Sličnosti između Timacum Minusa i Timcum Maiusa

Na slično otkriće arheolozi su naišli i na teritoriji svrljiške opštine, na samo 30 km od Knjaževca. Naime, arheolozi Balkanološkog instituta SANU nastavili su iskopavanja 2014. godine u okolini Svrljiga, na lokalitetu kod Niševca i pronašli grad Timacum Maius.

Timacum Maius pojavljuje se na staroj rimskoj „Pojtingerovoj mapi”, ucrtan u okolini Niša, ali rasprave gde se on zapravo nalazi traju više od 150 godina. Istraživanja u ataru svrljiškog sela Niševac, po svoj prilici, razrešiće mnoge dileme.

Saznajemo da je na ovom mestu bila koncentrisana brza i aktvna vojska, odnosno vojna jedinica koja je brojala preko 1 000 vojnika.

Radi se zapravo o kohorti prvo Krićana – pozadinska rimska jedinica koja je čuvala zaleđe granica Rimskog carstva. Ta kohorta je bila na ovom mestu negde od 90-te do 130-te godine posle Hrista, kada kasnije prelazi na Đerdap, Dunav i tu pomaže u učvršćivanju granica Carstva.

I Minus i Maius mogu da privuku mnogobrojne turiste, a potrebno ih je zajedničkim snagama promovisati i širom okvira obe opštine.

Projekat je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Knjaževac i nosi naziv ,,Prirodne lepote Knjaževca“. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara