Књажевачке

НОВИНЕ

Projekat

Broj pregleda

KNJAŽEVAC NALIK VENECIJI, U DUHU PARIZA!

Mnogi gradovi i opštine u Srbiji imaju reku koja protiče kroz grad, a veoma mali broj njih može da se pohvali mostovima kao što ima opština Knjaževac.

Google photo, Knjaževac
Google photo, Knjaževac

Preko dve reke u našem Knjaževcu postoji čak 7 mostova pa su u ranijem periodu Knjaževac nazivali i malom Srpskom Venecijom, jer su i brodovi plutali rekom, što se da videti i danas, kada je dodatno uređeno korito Svrljiškog Timoka koji protiče kroz sam centar grada.

Rekonstrukcija ulice Knjaza Miloša, foto: N.M.
Rekonstrukcija ulice Knjaza Miloša, foto: N.M.

Naša opština okružena je prelepim masivom Stare planine.

Jugozapadnu granicu čini Tresibaba, a severnu Tupižnica.

Veliki, možda i najveći deo naselja se prostire u dolinama Svrljiškog Timoka, Trgoviškog Timoka i Belog Timoka, što bukvalno znači da je opština Knjaževac u zagrljaju tri reke i tri planine, ušuškana sa svih strana.

„Stara čaršija“ je gradsko jezgro i najlepši deo Knjaževca. Fasade živopisnih boja, podsećaju na fasade kuća na ostrvu Burano, nadomak Venecije.

Knjaževac, Srpska Venecija, foto: Google
Knjaževac, Srpska Venecija, foto: Google

U doba kad je na tri stanovnika bila jedna kafana, Knjaževac je bio i „mali Pariz“.

Ukoliko posetite Knjaževac, zaista ćete imati šta i da vidite i da obiđete, a da ne govorimo o blizini Stare planine i drugih turističkih lokaliteta.

Knjaževac je simpatičan gradić u koji se dolazi bez posebnih očekivanja, a zasigurno odlazi sa mnoštvom divnih utisaka i željom da se ponovo vratite.

Projekat je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Knjaževac i nosi naziv ,,Prirodne lepote Knjaževca“. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara