Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Stara čaršija i sedam mostova!

Prisećamo se kada je opština Knjaževac bila pobednik konkursa za izbor izuzetne destinacije Evrope, koji 2014. godine prvi put organizovan u Srbiji.

stara carsija

Tada se govorilo da su Knjaževčani posebno ponosni na Staru čaršiju i sedam mostova na Svrljiškom Timoku, zbog čega je i sam grad poznat svima kao ,,mala Venecija“ o čemu smo pisali u prethodnim člancima u okviru projekta.

Prirodne lepote, kulturno-istorijske znamenitosti i narodna tradicija glavne su vrednosti na kojima Knjaževac gradi i razvija svoju turističku ponudu.

Stara čaršija i sedam mostova na Svrljiškom Timoku jedni su od najprepoznatljivijih motiva naše opštine.

Vredno je podsetiti da je Stara čaršija nastala u tursko vreme, a uobličena je početkom 20. veka.

Stara čaršija je današnji izgled dobila pre sedam godina, kada su posle rekonstrukcije fasade njenih zgrada obojene jarkim bojama, kažu nadležni za naš portal.

Stariji sugrađani naš grad pamte kao živopisnu varošicu koja je imala veliki broj kafana, odnosno ugostiteljskih objekata.

U samo jednoj ulici bilo je i do 7 kafana.

Stara čaršija, sa očuvanom arhitekturom, zanatskim i trgovačkim radnjama, pravi je gradski dragulj izuzetnog turističkog potencijala.

Uređenje gradskog središta koje obuhvata Staru čaršiju, spomen-park i drvored duž keja na Svrljiškom Timoku, zaokruženo je rekonstrukcijom prostora oko Doma kulture, o čemu ćemo pisati.

Projekat je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Knjaževac i nosi naziv ,,Prirodne lepote Knjaževca“. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada