Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

VREMEPLOV: Žika Radenković „Ćitič“ ili „Lepi Brenko“, istaknuti estradni umetnik, negovao narodno blago knjaževačkog karja

I kao težak invalid u kolicima nije se razdvajao od rada  na  popularizaciji muzikem. Za njega može samo da se kaže da je bip hrabar čovek, kreativac, optimista.. Ni tada nije odustajao da svake godine organizuje festival izvorne narodne muzike pod nazivom „Sabor na Panadžur“ u selu Jalovik Izvor, na Veliku Gospojinu 28. avgusta.

Lepi Brenko, foto: Youtube prtScr, skrinšot
Lepi Brenko, foto: Youtube prtScr, skrinšot

Žika Radeniković iz Knjaževca (rođen u Jalovik Izvoru 1935. godine) još je kao šestogodišnji dečak počeo da peva i svira na fruli, najpre kao samouk, slušajući radio, a kasnije učeći od drugih frulaša u selu, klarinet je počeo da svira u sedamnaestoj godini, učevši kod kapelnika u selu, Nikolaja Ranđelovića, a to znanje usavršio u Beogradu kod Božidara Bokija Miloševića.

Njegov učitelj na harmonici bio je Miodrag Todorović „Krnjevac“, dok je sviranje u gajde naučio kod makedonskih gajdaša.

Žika Radenković „Ćitič“ svirao i kaval, blok flautu, gusle, tamburicu, usnu harmoniku, trubu, dvojnice, okarinu, drombulje, saksofon…

On je bio ujedno i pevač i kompozitor (komppnpvao  je pesme i igre u duhu narodnog stvaralaštva, a bavio se amaterski i glumom).

Juna 1966. godine prilmljen je na audiciji RTV Beograd, gde je imao i stalnu i „solo emisiju“ i koja je bila prva te vrste u Jugoslovenskoj radio i televiziji (JRT), sa raznovrsnim programom u trajanju od 45 minuta.

Bio je član grupe Save Jeremića, nekada poznatog frulaša, a bio je i voditelj programa na estradi od 1968. godine, gde je, takođe, bio učlanjen (Udruženje estradnih umetnika Srbije).

Kolege su ga cenile, a i najpoznatije zvezde estradne scene  iz tog vremena, tražile su da bude gost u njihovim emisajama, do Lepe Brene, po kojoj je dobio i drugi estradni nadimak „Lepi Brenko“, a po kome ga današnja publika i prepoznaje.

Preko estrade je i penzionisan, a pre bolesti pomagao je amaterima (preko Doma kulture u Knjaževcu) i učestvovao na mnogim smotrama narodnog stvaralaštva u kojima se neguje narodno blago. Gostovao sa raznim estradnim umetnicama u zemljama: Austrija, Australija, Bugarska, Kuvajt, Iran, Kanada, Nemačka.

Umro je 2019. godine u svojoj 85. godini, nakon duge i teške bolesti.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada