Održana promocija knjige „Moji memoari“ Sime Žikića

Broj pregleda

Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovala je promociju knjige „Moji memoari“ Sime Žikića, čime je priveden kraju višegodišnji ozbiljan, obiman i temeljan stručni rad na otkrivanju i predstavljanju javnosti celokupne pisane zaostavštine knjaževačkog prote, čoveka višestrukih umetničkih talenata i izvanrednih ljudskih osobina.

12241215_1001686939893476_4412260062687897443_n
Autobiografsku i memoarsku građu iz pisane zaostavštine Sime Žikića (1878–1964), objedinjenu pod naslovom „Moji memoari“, priredila je Vladana Stojadinović, viši diplomirani bibliotekar, a publikacija je štampana kao sedma knjiga edicije „Zaveštanje“ Narodne biblioteke „Njegoš“.

Prema rečima priređivača, publikacija sadrži tri dela Žikićevih memoara i druge radove od značaja za izučavanje piščevog života, rada i dela – dnevnik koji je Žikić vodio tokom školovanja u carskoj Rusiji i dve kratke poetske zbirke, pisane u mladosti. U memoarima, nastalim pedesetih godina 20. veka, vremešni prota Žikić opisuje mnoga mesta u kojima je živeo (ponajviše područje Zaječara i Knjaževca), boravio ili ih posetio, te mnoge značajne ličnosti koje je susretao, kao i istorijske događaje čiji je bio učesnik ili svedok.

Po rečima istoričara književnosti prof. dr Gorana Maksimovića, autora predgovora, „privatni život i memoarska priča Sime Žikića predstavljaju svjedočanstvo ličnog i kolektivnih doživljaja, kao i istorijskog iskustva u kojem su nataloženi važni datumi i događaji, poput Srpsko-turskih i Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata i sl.“, te se ovom knjigom, kao i celokupnim svojim književnim i likovnim delom, Žikić svrstava u značajne hroničare vremena u kojem je živeo i stvarao.

Promocija knjige bila je i svojevrstan javni čas iz istorije srpske književnosti. Maksimović je publici govorio o tome kakav je značaj memoara u književnosti i kulturi jednog naroda, zašto je naročito važno ne prepustiti zaboravu zavičajnu kulturnu baštinu i, u tom smislu, knjaževačku biblioteku istakao kao primer dobre prakse u očuvanju, negovanju i promovisanju zavičajne građe. Posebne pohvale za iskazanu stručnost prilikom priređivanja publikacije uputio je Vladani Stojadinović, direktoru Narodne biblitoteke „Njegoš“.

Ne samo zbog doslednosti u obavljenom poslu, već iz zbog obilja tačnih i pouzdanih informacija datih u napomenama publikacije koje Memoarima daju i „dodatnu vrednost“.

Publici su predstavljeni odlomci iz knjige koje je čitala novinar Ljiljana Pavlović, jedan od urednika, a prikazan je i dokumentarni film „Zaveštanje Sime Žikića“, posvećen Žikićevom životu i delu. Film je u produkciji Knjaževacinfo snimljen 2014. godine, na pedesetogodišnjicu smrti Sime Žikića.

Promociji knjige „Moji memoari“ prisustvovali su potomci knjaževačkog prote Sime Žikića i mnogi Knjaževčani.

Slađana Jeremić

Povezano

Vremeplov: Božićna čestitka iz 1963.

Promocija knjige “Moji memoari“ Sime Žikića

Retrospektivna izložba

“Sima Žikić – hroničar svoga vremena“

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole