Drugo pero Vlade Ilića, najnovije izdanje Književnog kluba „Branko Miljković“

Broj pregleda

Iz štampe je upravo izašla knjiga „Drugo pero“ Vlade Ilića, pesnika koji je ovogodišnji dobitnik  specijalne nagrade žirija svetosavskog konkursa Narodne biblioteke „Njegoš“ za pristup poeziji Vladislava Petkovića – Disa i vešto utkane stihove u sadržaj pesme „Šarena kugla“. 

Vlada Ilić, foto: N.Đ. privatna arhiva
Vlada Ilić, foto: N.Đ. privatna arhiva

Ima slobodnih slojeva nerazrešivosti onog što motiviše, dok se pesnici prepuštamo osećanju u skokovima promenljivih situacija u najneposrednijem jeziku, uspelom osećaju za impresiju, tačnu reč. Krećemo se različitim putevima, prodrvši u dalje, druge mogućnosti odgovarajućeg izraza. Oslobođen tradicionalnog uzorka autor poetske knjige „Drugo pero“ se hrabro otisnuo u istraživanje da pronađe mogućnosti ljubavi kao suštinskog izvora života, u borbi za nove odnose komunicirajući sa dispozicionom suštinom kroz postupke sukcesije slika i asocijativnog razmišljanja neuobičajene iskazne snage, koja nosi šifru svog unutrašnjeg atlasa.

„Slike za kojima Vlada Ilić u jeziku traga da bi ih uskrsao i trajno sačuvao uramljene su doživljenim senzacijama. Iskustvo je gotovo po pravilu u njihovom podtekstu, a na pesniku je, samom njegovom umeću da ih prizove i iznedri uz takvu količinu sugestivnosti, da se što efektnije urežu u čitalačku svest, da publika saoseća u toj žudnji, za jednim takvim, potpunim i taktilnim doživljajem ljubavi. Lepota je svojevrsni ženski simbol, fleksibilni sinonim ženstvenosti. Stoga, pesnik nas uvodi u potragu za bliskim dodirom i opisom, nekom vrstom posrednog poređenja. Ilić ih u svom štivu okrunjuje iznalaženjem. Naoko škrto iskazan, taj senzibilni doživljaj razastire se do krajnjih granica u drugoj vrsti identifikacije, drugačijoj po usmerenju i po relaciji, a čitaocu je prepušteno da taj tok prati“  – kaže recenzent ovog dela Nebojša Đorđević.

Ljubav približava i izjednačava, kako po sebi, tako i spolja sa onom snagom i svežinom, čineći je uopšteno prirodno neuništivom i neutrošenom. Uvod u osećanje radosne svemoći, dostupne i dosežne, skrivena dubina nutrine, neobična tačka identičnosti, taj teško uhvativi kvalitet, autor nudi na različite načine u postupku i preokupacijama da sve što je bilo, makar još jednom ponovi. Nešto kao izopšteni lirski solipsizam, koji je kontrapunt samom sebi – postoji samo jedna osoba i njeno iskustvo, koje se drugima predočava kao mogućnost.

drugo pero

Nadograđeni doživljaji smenjuju se u znaku, pod okriljem ljubavnog iskustva, Ilićeva ideja je da se u prostoru svoje poezije poigrava, gotovo dijaloški zbog prepletenosti i ukrštenosti u osvojenom lirskom vidokrugu, na kretanje i akciju kroz 87 pesama, Drugog pera smeštenim u celine Duo i Mono, koliko u znaku utvrđivanja lirskog identiteta, odnosno stvaralačke individualnosti i doslednosti kroz prinavljanje izražajnoog i motivacionog kruga.

Ekspresivna i asocijativna Ilićeva poezija ne sadrži velike reči i parole, ali je i bez toga između stihovanih treptaja svojevrsni „svemir u malom“, svakako dobro osmišljena i skladno prizvana slikama i upečatljivim idejama pesnikovih tokova svesti, odakle je izvučena egzistencijalna osovina života.

Knjiga „Drugo pero“ je sa tehničke strane inovativna  i po pitanju sadržaja donosi niz novina, interesantan grafički pristup, za koji su se postarali, urednik ove edicije Zoran Jelenković, likovni urednik Martina Milosavljević, kao i Željana Dubaić, koja je uradila kompjutersku pripremu. Lekturu i korekturu, odradio je mrs Strahinja Đorđević, a fotografije mrs Luka Breberina.

Vlada Ilić

ŠARENA KUGLA

Sanjarima je realnost preteška disciplina,

 u njoj odmah dožive poraz.

 Oni imaju šarenu kuglu u kojoj vide svoj odraz.

 Te boje se tope u nečijem srcu,

 šarenu kuglu okreću ka suncu.

Možda sam boje video u tebi, u trenutku jednom

 ne znam šta se desi,

 sunce je šaralo pored mog espresa,

dok sam ispijao pogled,

 a ti, hemičar, vršila si ogled,

 sa žrtvom –

 I NESTA ŽIVOTA I ŽIVOTU TRAGA

 MOŽDA JE I SUNCE ROPSTVA TI DOPALO

Sanjarima je sve dozvoljeno,

još ovu ljubav ne smatram mrtvom.

Povezano

Iz radionice Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca i knjiga za decu „Odrastanje“Slađana Ilića

Nova knjiga članova Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – ‚‚Ko to vuče konce“

DVANAEST NOVIH PUBLIKACIJA, KNJIŽEVNOG KLUBA „BRANKO MILJKOVIĆ“ IZ KNJAŽEVCA

Novo u književnom klubu „Branko Miljkoivć“: Knjiga „Alternativa“ Mirjane Bajić

Nova knjiga knjaževačkog „narodnog pesnika“ Slađana Ilića

Nova knjiga Nebojše Đorđevića „Idiomi“

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole